KENANGAN

 

konvokesyen day~29 May 2012 - 30 May 2012~
~~Pengalaman yang tidak dapat dilupakan~~

29 Mai 2012, pukul 9.30 pagi aku menaiki bus express menuju ke kuantan sempena Hari Konvokesyen aku yang akan berlangsung pada 30 mai 2012 iaitu pada keesokkan harinya, pada hari ini aku perlu menghadiri raptai penuh untuk upacara esok. Ahli keluargaku yang lain juga menyusul dengan bus yang lain yang memulakan perjalanan pada pukul 10pagi.

Aku tiba di Bandar Kuantan tepat pukul 2 petang...raptai pada hari itu juga tepat pukul 2 aku terus menaiki teksi untuk ketempat raptai...aku tiba pada tempat raptai di Dewan Jubli Parak Sultan Haji Ahmad Shah ketika taklimat baru bermula... seronok berjumpa kawan-kawan yang sudah 6bulan tidak berjumpa.

Kegembiraan dapat ku rasakan ketika kami mengambil jubah untuk dipakai pada hari konvokesyen esok, melihat wajah-wajah gembira kawan-kawan yang penuh semangat untuk menghadari hari konvokesyen yang dinanti-nantikan.


Selepas mengambil barang-barang konvo aku balik ke hotel berhampiran pantai telok cempedak...
aku sempat minum dan bersembang dengan rakan-rakan sebelum mereka pulang hotel masing-masing..

Sampai saja di hotel, aku terus tukar baju dan kembali ke pantai....disana sempat la aku ambik beberapa keping gambar untuk dijadikan kenangan........abah & mak


ekin


aku & tah la xtau sapa tu...(eg)


15 Minit kemudian........................................................................................................
Aku dan Eg(adik) mula membasahkan kaki dengan bermain air di tepi pantai. Ekin tidak mahu mengikut aku dan eg, dia duduk ditepi memerhati kami berdua....tiba-tiba aku dan eg terdengar suatu suara yang agak pelik.......eg lari meninggalkan aku, yang ketika itu air sudah pada paras pinggang..... aku berkata pada eg yang ketika itu baru beru melangkah pergi "eg tu bunyi batu jew la...."
eg semakin jauh dan aku pula merasa semakin tidak sedap hati. Pelahan-lahan aku mengankat kaki untuk kembali ke tepi pantai....

Tiba-tiba aku terasa seperti terkena kejutan elektrik yang menusuk kaki aku (kaki sebelah kiri), aku merasa seperti tidak boleh bergerak.....aku menjerit memita eg menolong aku, eg yang hanya melihat dari jauh berkata ' eg takut la"
perlahan-lahan aku mengheret kaki aku ke pantai, aku agak penik bila aku nampak darah dari dalam air yang agak jernih.....dalam masa yang sama aku dapat merasa sesuatu yang panjang sedang membelai-belai betis aku.

sampai jew ketepi pantai aku melihat ada tanda berlubang dibahagian kaki aku yang menyebabkan darah keluar tampa henti aku cuba tenangkan diri dengan berkata didalam hati 'oh sekit jew ne'....
kurang dari dua minit kaki aku mula bengkak....
aku mula panik, kepala aku pun dah mula terasa pening(rasa nak menangis memang ada jugak la...)

(Pendakkan cerita)

Ada beberapa pegawai JPAM yang bertugas mengawal pantai membantu aku ketika itu. Masa tulah aku rasa beruntungnya aku duduk Malaysia jadi rakyat Malaysia. Bantuan segera dihulurkan tanpa kita perlu membayar apa-apa, mana taknya mana la aku bawak ic, handphone dan apa lagi duit pergi mandi tadi.....semua tinggal kat mak gan abah kat tepi pantai.

waktu-waktu macam ni ekin memainkan peranan penting untuk pergi mencari mak abah yang dah hilang tah kemana......Sementara menunggu ketibaan abah, salah seorang pegawai JPAM telah menyapu ubat yang agak berangin....dan dia memberi tahu yang kaki yang sudah benkak bergini tidak boleh diurut.

Abah datang dengan hati yang agak susah....tapi sebenarnya baru balik beli-belah(aku tau tu..)...
aku,abah dan ekin......pengalaman pertama naik ambulance....
aku rasa pening(tapi sebelum naik pun aku dah rasa pening)...


sambung nantilah cita ne.....

No comments:

Post a Comment